• EN
  • BAŞVUR
  • PROFESYONEL EĞİTİMLER
    • Eğitim Programlarımız
      • Profesyonel Eğitimler Anasayfa
      • Profesyonel Aşçılık
      • Profesyonel Pasta ve Ekmekçilik
      • Yiyecek İçecek İşletmeciliği
      • Profesyonel Barista
      • Chef & Owner Profesyonel Aşçılık
      • Chef & Owner Profesyonel Pastacılık ve Ekmekçilik
      • Smart Chef
    • Yabancı Öğrenciler İçin Eğitim
      • Eğitim
      • Konaklama
      • Yabancı Öğrenci Kabul Şartları
    • Staj ve Kariyer
      • Staj Lokasyonları
      • İspanya'da Staj
      • Kariyer (İş Arayanlar)
      • Mezunlar Platformu (Eleman Arayanlar)
    • Yurtdışında Eğitim Olanakları
    • Akreditasyonlar
    • Eğitmen Kadrosu
    • Başvuru
      • Başvuru Formu
      • Eğitim Ücretleri
      • Kayıt Belgeleri
      • Akademik Takvim
  • WORKSHOPLAR
    • Workshoplar Anasayfa
    • Dönemlik Workshoplar
      • Kategoriler
      • Tarifname Aşçılık
      • Tarifname Pastacılık
      • Tarifname İtalyan Mutfağı
      • Kahve Eğitimi
    • Günlük Workshoplar
      • Kategoriler
      • Workshop Takvimi
      • Çocuklar ve Gençler
      • Workshoplar Hakkında
      • Workshop Fotoğraf ve Videoları
  • KURUMSAL ÇÖZÜMLER
    • Kategoriler
    • Consulting & Innovation
    • Parti & Organizasyon
    • Rent a Chef
    • Şirketçe Pişiriyoruz
    • Ürün Lansmanı
    • Gourmet&Styling Creative Studio
  • EKS CATERING
  • HAKKIMIZDA
    • Eyüp Kemal Sevinç
    • EKS Mutfak Akademisi
    • WACS Hakkında
    • Kütüphane
    • Mutfak Nostaljisi
    • Danışman Kurulu
    • İş Ortaklarımız
  • EKS DİJİTAL
    • EKS Mutfak TV
    • Fotoğraflar
    • Videolar
    • Tarifler
    • Blog
  • İLETİŞİM

BAŞVUR

SAĞLIKLI BİR HAYAT İÇİN B12 TÜKETİMİ ŞART !

2019-09-26 10:18:03

Hafif derecede olan B12 eksikliği unutkanlık, yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Görülen diğer belirtilerin ise halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, dikkat dağınıklığı, çarpıntı, hafızanın zayıflaması, yaşlılarda bunama, el ayak parmaklarında karıncalanma ve uyuşma gibi semptomlar olduğunu belirten Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, B12 vitamininin vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi, sinir hücrelerinin sağlığının korunması ve DNA üretimi konusunda kilit bir rol üstlendiğinin altını çiziyor. Bu nedenle B12 eksikliğinin mutlaka giderilmesi gerekiyor.

 

Kan oluşumu ve beyin sinirleri için son derece önemli olan B12 vitamini eksikliğinin giderilmesinde en temel nokta eksikliğin nedenini tespit etmek. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Aslan, B12 vitamininin emiliminde bir problem varsa B12 vitamininden zengin beslenmenin ya da takviye almanın bu eksikliği gidermeyeceğine dikkat çekiyor. B12 yetersizliğinin en önemli nedenlerinden biri de diyetle yetersiz B12 alımı.

 

Özellikle vegan ve vejeteryan beslenme, düşük sosyoekonomik koşullara bağlı kötü beslenme ve malnütrüsyona (kötü/yetersiz beslenme) bağlı olarak B12 eksikliği görülebilir. Bunun dışında B12 vitamininin emilimini sağlayan “İntrinsik Faktör” yetersizliği de B12 eksikliğinin nedenlerinden biri. Ayrıca bağırsaklarda herhangi bir hastalığa bağlı olarak emilim bozuklukları da önemli sebepler arasında yer alıyor. Eksikliğin nedeni tespit edildikten sonra tedavi planı oluşturmalı ve uygun bir beslenme tedavisi programı ile eksiklik giderilmeli.

 

B12 yetersizliğini engellemek için dengeli beslenmek şart

B12’nin en önemli kaynakları arasında hayvansal kaynaklı gıdalar bulunduğunu ifade eden Arslan; özellikle kırmızı et, tavuk, balık, hindi gibi etler, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı gıdaların hem bol miktarda B12 içerdiğini hem de vücutta kullanımının (biyoyararlılığı) bitkisel kaynaklı gıdalara göre çok daha yüksek olduğunu söylüyor. Bu nedenle özellikle vegan ya da vejeteryan beslenme tarzını benimsemiş bireyler, bu besinlerden bir veya birkaçına alerjisi olanlar ya da tüketmeyi tercih etmeyen kişiler, mutlaka doktor veya diyetisyen gözetiminde beslenmesini planlamalı ve gerekiyorsa takviye almalı.

İlgili Yazılar

GASTRONOMİ TRENDLERİ 2021

POLONEZ'İN HEM GLUTENSİZ HEM DE MİNİ PAKETLERİ RAFLARDA !

Bize e-posta adresinizi bırakın ve sosyal medya hesaplarımızı takip edin, herkesten önce sizin haberiniz olsun.


  • PROFESYONEL EĞİTİMLER
  • Eğitim Programlarımız
  • Profesyonel Aşçılık
  • Profesyonel Pasta ve Ekmekçilik
  • Yiyecek İçecek İşletmeciliği
  • Profesyonel Barista
  • Chef & Owner Profesyonel Aşçılık
  • Chef & Owner Profesyonel Pastacılık ve Ekmekçilik
  • Smart Chef
  • Yabancı Öğrenciler İçin Eğitim
  • Eğitim
  • Konaklama
  • Yabancı Öğrenci Kabul Şartları
  • Staj ve Kariyer
  • Staj Lokasyonları
  • İspanya'da Staj
  • Kariyer (İş Arayanlar)
  • Mezunlar Platformu (Eleman Arayanlar)
  • Yurtdışında Eğitim Olanakları
  • Akreditasyonlar
  • Eğitmen Kadrosu
  • Başvuru
  • Başvuru Formu
  • Eğitim Ücretleri
  • Kayıt Belgeleri
  • Akademik Takvim
  • WORKSHOPLAR
  • Dönemlik Workshoplar
  • Tarifname Aşçılık
  • Tarifname Pastacılık
  • Tarifname İtalyan Mutfağı
  • Kahve Eğitimi
  • Günlük Workshoplar
  • Workshop Takvimi
  • Çocuklar ve Gençler
  • Workshoplar Hakkında
  • Workshop Fotoğraf ve Videoları
  • KURUMSAL ÇÖZÜMLER
  • Consulting & Innovation
  • Parti & Organizasyon
  • Rent a Chef
  • Şirketçe Pişiriyoruz
  • Ürün Lansmanı
  • Gourmet&Styling Creative Studio
  • EKS CATERING
  • Özel Davetler
  • Kurumsal Etkinlikler
  • HAKKIMIZDA
  • Eyüp Kemal Sevinç
  • EKS Mutfak Akademisi
  • WACS Hakkında
  • Kütüphane
  • Mutfak Nostaljisi
  • Danışman Kurulu
  • İş Ortaklarımız
  • KVKK
  • Çerez Politikamız
  • EKS DİJİTAL
  • EKS Mutfak TV
  • Fotoğraflar
  • Videolar
  • Tarifler
  • Blog
  • İLETİŞİM

© 2019 EKS Mutfak Akademisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

SİTE HARİTASI