Eyüp Kemal Sevinç

Kökeni aşçılar diyarı Bolu-Mengen olan Eyüp Kemal Sevinç, 28 Mayıs 1976’da İstanbul’da doğdu. Nesilden nesile aktarılan bir aile mirası olan aşçılık ile çok erken yaşta tanıştı. Bu mesleğe gönül vermiş babası ve dedesinin dışında anne tarafından da aşçılarla dolu bir ailede büyüdü.

Aldığı eğitimlerin ardından 1989 yılında Halki Palace Heybeliada’da stajını tamamladı. 1991 yılında Borsa Lokantası’nın mutfağına giriş yaparak profesyonel meslek hayatına ilk adımı attı. Çıraklık döneminde, İstanbul Boğazı’ndaki tek saray ve lüks otel olma özelliğini taşıyan Çırağan Palace Hotel Kempinski de Erich Ruppen ile çalıştı. Ardından birbirinden önemli organizasyonlara ev sahipliği yapan uluslararası otel zinciri Holiday Inn Crowne Plaza mutfağında Maximilian J.W Thomae ile çalıştı.

1995 yılında, ülkemizde ilk kez düzenlenen “Ulusal Aşçılık” yarışmasında Türkiye birincisi seçilerek bu yoldaki hedefine öncülük edecek ilk ödülünü almış oldu. Mesleğinde kısa zamanda hızla kat ettiği yollar ve attığı sağlam adımlarla “Eyüp Kemal Sevinç” ismini tüm Türkiye’ye duyurdu. Türk Mutfağı’na farklı bir bakış açısı kazandırmak için çıktığı bu yolda, sırada ülkemizi dünyada temsil etmek vardı. 1996 yılında, İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Uluslararası Dünya Aşçılar Yarışması’na hamur işi kategorisinde katıldı ve ülkemize uluslararası bir yemek yarışmasından ilk altın madalyayı kazandıran isim oldu. Aynı yarışmada yılın en iyi genç aşçısı ödülünü kazandı. Türkiye’ye bir başarı daha getirerek yine bir ilki gerçekleştirip Türkiye’nin göğsünü kabarttı.

Başkent Ankara’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın Mutfak Şefi olarak vatani görevini tamamladı. 1996 yılında kurulan Türkiye Aşçılar Milli Takımı’nın ilk üyesi olan Sevinç, 2004 yılına kadar Türkiye Aşçılar Milli Takım Kaptanlığı görevini yerine getirdi. 2004-2007 yılları arasında da milli takım başkanlığı görevini üstlenerek büyük başarılara imza attı. Böylece dünyaya Türkiye Aşçılar Milli Takımı’nın adını duyurdu. Sadece uyumak için mutfaktan çıktığı bilinen genç şef, çalışma hayatına Crowne Plaza Hotel ve ardından Hilton ParkSa Baş Aşçı’sı olarak devam etti.

Hilton ParkSa’da Sakıp Sabancı’nın verdiği bir davette hazırladığı enfes yemek ve sunumlara hayran kalan davetlilerden saygıdeğer Rahmi Koç, davet sonrası yazdığı mektubu ile Eyüp Kemal Sevinç’e takdir, tebrik ve övgülerini iletti. Aynı davet sonrası ülkemizin yetiştirdiği değerli isimlerden biri olan rahmetli Sakıp Sabancı’nın övgü dolu mektubu da Sevinç’in arşivleri arasında yerini aldı. 2007-2010 yılları arasında İstanbul Marriott Hotel Asia'da Yönetici Şef unvanı ile çalışmalarını sürdürdü. Sürekli kendini geliştirmesi ile dikkat çeken Sevinç, Werner Kallenborn (Inter Continental Malta), Heinze Beck (La Pergola Restaurant – Rome Hilton), Frederic Nef (Marriott Hotel Paris) gibi dünyaca ünlü şefler başta olmak üzere birçok uluslararası şef ile çalıştı. Farklı bakış açıları edinerek alanında çok kültürlü bir vizyon edindi. Gerek ulusal gerekse uluslararası yemek yarışmalarında Klasik Türk Mutfağı’na getirdiği modern ve yaratıcı yaklaşım ile 100’den fazla madalya, kupa ve ödül kazandı.

Edindiği bilgi ve tecrübeyi, ulusal ve uluslararası sempozyum, konferans ve panellerde katılımcılarına aktardı. 2001 yılından itibaren ulusal ve uluslararası profesyonel yemek yarışmalarında WACS tarafından onaylanmış uzman jüri olarak da görev aldı ve almaya devam ediyor. Her zaman kendini yenilemeyi ilke edinmiş olan Sevinç, gerek gastronomi alanında gerek sosyal yaşamda edindiği sertifikalarla eğitimin bitmeyen bir yolculuk olduğunu gösterdi. Türk Mutfağı’nın tanıtımına katkıda bulunarak Türk Turizmi’ne verdiği destek ile 2004 yılında pek çok sivil toplum örgütü tarafından“Yılın En Başarılı Genç Girişimci Ödülü” ne layık görüldü. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası birçok sivil toplum kuruluşlarının da üyesi oldu.

Bilginin paylaştıkça çoğaldığına inanarak 2006 yılında ilk yemek kitabı olan Sonsuz Mönü’yü yayınladı. Ardından Benzersiz Lezzetler, Sonsuz Türk Mutfağı, Lezzet Tarifleri, Gurme adlı kitapları yayınlandı. Eks Mutfak Akademisi olarak Bloglardan Sofranıza kitabı ve Hürriyet Gazetesi için EKS Mutfak Akademisi Yemek Kitapları Serisi’ni okuyucularıyla buluşturdu. Kendi markası olan Gourmet&Styling Yeme-İçme ve Yaşam Dergisi’nin imtiyaz sahipliğini yapıyor. Ekranların da sevilen yüzü olan Eyüp Kemal Sevinç, 2001 yılından beri çeşitli televizyon kanallarında yemek programları yapmaya devam ediyor. Kanal D ekranlarında Lezzet kulübü, TRT1 ekranlarında Açık Büfe, Kanal 24 ekranlarında ünlü şeflerin mutfaklarına konuk olduğu Şeflerin Mutfağı adlı yemek programları ile ekranlarda yer aldı. Digiturk Turkmax kanalında sunucu Jess Molho ve Sena Keçeli ile birlikte Her Şey Tadında programının şefliğini yaptı. Şef Eyüp Kemal Sevinç, Bein Gurme kanalında EKS 101 Eyüp Kemal’in Seçtikleri adlı yemek programı ile izleyicileriyle buluşmaya devam ediyor.

Modern dünyanın en önemli parametresini eğitim olarak gören Sevinç’e göre yaşamla sağlam bağlar kurmanın en iyi yolu eğitimden geçer. Eyüp Kemal Sevinç, hayatı boyunca bireylerin gelişimine destek olmayı; toplumsal kalkınmaya destek olmakla eşdeğer görür. Bu doğrultuda aldığı eğitimleri, sahip olduğu tecrübeyi, bilgi ve birikimi gelecek nesillere aktarabilmek en büyük arzusu olmuştur. İlk adımını, 2009 yılında Hobimle Mutluyum Lezzet Okulu’nu kurarak atmıştır. İstanbul Kalamış’ta kurulan bu okulda, verdiği yüzlerce workshop, şirket aktiviteleri ve yaptığı markalara özel çalışmalarla adından sıkça söz ettirdi.

Eğitimin her alanda önemini vurgulayan Eyüp Kemal Sevinç, Lefke Avrupa Üniversitesi’nde 2010-2016 eğitim-öğretim yılları arasında toplamda sekiz dönem, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde ise 2017-2018 eğitim-öğretim yılları arasında iki dönem öğretim görevlisi olarak eğitim verdi. Girne Amerikan Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Aydın Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nde çeşitli seminerler vererek workshoplar düzenledi.

2011 yılında Anadolu yakasının Milli Eğitim Bakanlığı ve WACS (Dünya Aşçılar Birliği) onaylı ilk diplomalı profesyonel aşçılık ve pastacılık eğitimi veren mutfak akademisini hayata geçirdi. İsminin baş harflerinden adını alan EKS Mutfak Akademi’si İstanbul Koşuyolu'nda kuruldu. Akademi, 1500’den fazla yerli ve yabancı yayınların bulunduğu kütüphaneyi, profesyonel mutfakları, workshop mutfaklarını ve çekim stüdyosunu içinde barındırıyor. Özenle derlediği havan ve bıçak koleksiyonunu da sergilendiği EKS Mutfak Akademisi’nde Workshoplar, Profesyonel Aşçılık Eğitimi, Profesyonel Pasta ve Ekmekçilik Eğitimi ve Yiyecek İçecek İşletmeciliği Eğitimi’nin yanı sıra catering, parti organizasyonu ve ürün lansmanları da yapılıyor. Verilen eğitimlerin ve yapılan organizasyonların yanı sıra markalar ve gastronomi kuruluşlarına danışmanlık hizmeti de veriliyor. Danışmanlık yaptığı projeler arasında Limak Otelleri, Corendon Group, Dubai merkezli London Business Group, Suudi Arabistan Yam el Sham , Azerbeycan Waggon Paris ve İngiltere merkezli Pivaz Group bulunuyor. Birçok aktivitede de yer alan Eyüp Kemal Sevinç, Metro ile Ramazan Mutfağı 2018, BESD-BİR ile Yemek Yarışması 2016-2017, Adana Lezzet Festivali 2018 ve son 5 yıldır sürdürülen Komili Hasat Şenliği’nde aktif olarak yer aldı. Sevinç, kurduğu akademide bilgi ve tecrübeleriyle, gastronomi dünyasına yön vermeye devam ediyor. Eyüp Kemal Sevinç, evli ve iki çocuk babasıdır.

Şef Eyüp, farklı ülkelerde dünyaca ünlü şeflerle birlikte çalışmış olmasının getirdiği birikim ile gastronomi alanında çok kültürlü bir vizyon edinmiştir. Bu birikim ve vizyon neticesinde Şef Eyüp, zaman içerisinde Türk mutfağı üzerinde farklılığı yakalamayı amaç edinen kendine özgü bir tarz yaratmıştır. Klasik Türk mutfağına getirdiği modern ve yaratıcı yaklaşım ile uluslararası platformda mutfak kültürümüzün tanıtılmasında da önemli rol oynayan Şef Eyüp, takip ettiği yenilikçi mutfak perspektifi ile çağdaş Türk mutfağının temellerini oluşturmuştur.
Hazırlanılan yemeklerde taze, mümkün olduğunca az işlenmiş ve mevsiminde üretilmiş yerli üretim ürünlerin yanı sıra Türk pişirme tekniklerinin uygulanmasını tercih ve teşvik eden Şef Eyüp, Türkiye’de bulunan gizli kalmış yöresel ürünlerin gün ışığına çıkarılması ve kullanıma girmesi konusunda da çeşitli çalışmalar sürdürmektedir.
Mutfak kültürüne dair geliştirdiği vizyon ile benimsediği felsefeyi sonraki nesillere aktarmayı misyon edinen Şef Eyüp, EKS Mutfak Akademisi adı altında kurmuş olduğu eğitim kurumunda birikimlerini öğrencileriyle paylaşmaktadır.

AÇIK BÜFE


AÇIK BÜFE


AÇIK BÜFE


ŞEFLERİN MUTFAĞI


ŞEFLERİN MUTFAĞI


ŞEFLERİN MUTFAĞI


ŞEFLERİN MUTFAĞI


EKS MUTFAK TV


EKS MUTFAK TV


EKS MUTFAK TV


EKS MUTFAK TV



MUTFAK AKADEMİSİ ŞEFİN KILAVUZU

ŞEFLERİN MUTFAĞI

SONSUZ TÜRK MUTFAĞI

EYÜP KEMAL SEVİNÇ - HÜRRİYET YEMEK KİTAPLARI

SONSUZ MÖNÜ

LEZZET TARİFLERİ

BLOGLARDAN SOFRANIZA