EKS GASTRONOMİ

ISPANAKLI SELANİK BÖREĞİ

ISPANAKLI SELANİK BÖREĞİ



Malzemeler:


1 kg. un
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı sirke
Su
Tuz
1 su bardağı
½ çay bardağı ayçiçeği yağı
İçi için;
½ kg. ıspanak yaprağı
2 adet yumurta
2 çorba kaşığı un
½ çay bardağı ayçiçek yağı
100 g. beyaz peynir
Tuz
Karabiber

Üzerine;
1 çorba kaşığı yoğurt
Çörek otu
Susam



Yapılışı:


Unun 1 tatlı kasesini, hamuru açmak için ayırın. Kalan unun ortasının açıp, yumurta, sirke ve tuzu ekleyin. Azar azar su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru 20 eşit beze yapın ve üzerine nemli bir bez örtüp yarım saat dinlendirin. Bu arada ıspanak yapraklarını yıkayıp suyunu iyice süzdürdükten sonra doğrayın. Fazla suyu varsa elinizle sıktırarak suyunu süzün. Bir kabın içine doğranmış ıspanakları, 2 yumurta, 2 çorba kaşığı un, yarım çay bardağı ayçiçek yağı, beyaz peynir ve karabiberle karıştırın. Hazırladığınız hamur bezelerini, unlanmış bir zeminde servis tabağı büyüklüğünde açın. Her yufkanın arasına ayçiçek yağı gezdirerek 10 yufkayı üst üste serin, merdane yardımıyla biraz daha genişletin. Diğer 10 yufkayı da aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış fırın tepsisine üst üste serdiğiniz ilk 10 yufkayı koyun. Yufkanın kenarlarından ve ortasından çekiştirip genişleterek hamuru tepsinin kenarlarına kadar büyütün. Üzerine ıspanaklı harcı yerleştirin. Tuz serpin. Diğer üst üste serilen 10 yufkayı ıspanaklı harcın üzerine alın ve aynı şekilde çekiştirerek tepsi genişliğinde açın. Hamurun üzerine çatalla 5-6 yerinden delik açın. 1 kaşık yoğurdu hamurun üzerine sürün. Çörekotu veya susam serpin. 4-5 dakika önceden ısıtılmış fırında böreğinizi kızarana dek pişirin. Pişen böreği sönmüş fırında 30-40 dakika bekletin. Sıcakken dilimlere ayırıp servis yapın. Afiyet olsun.