EKS GASTRONOMİ

PAZI VE KARİDESLİ PİRİNÇ ÇORBASI

PAZI VE KARİDESLİ PİRİNÇ ÇORBASI



Malzemeler:


250 gr karides
¼ su bardağı Arborio pirinci
2 demet pazı
Taze çekilmiş karabiber
1 su bardağı balık suyu

Balık suyu için;
Kılçıkları ve yüzgeçleri ayıklanmış morina, mezgit veya levrek kafası
2 adet soğan
2 adet havuç
½ sap kereviz
2 adet tane beyaz biber
1,5 yemek kaşığı deniz tuzu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 adet patates
1 çay kaşığı domates salçası



Yapılışı:


Karideslerin kabuklarını soyup 4’e bölün. Sonra boyuna ortasından kesip çaprazlamasına doğrayın. Üstünü kapatıp buzdolabına kaldırın. Büyük bir tencereye balık parçacıkları, karides kabukları ve 3 lt su koyun. Kabuklu soğanı ikiye bölün; ikiye bölünmüş havuç, kereviz sapı, karabiber taneleri ve tuz ile birlikte tencerenin kapağını aralık bırakarak kaynatın. Altını kısıp 30 dakika demlendirin. Soğuması için bir kenara ayırın. Balık suyunu ince bir süzgeçten geçirin.
Büyük bir tavaya zeytinyağını alın ve kızdırın. Patatesleri ekleyip pembeleşene kadar soteleyin. Soğanı doğrayıp tavaya ekleyin. Rendelenmiş havucu da ekleyip havuçlar yumuşayana kadar hafifçe pişirin. Domates salçası ve balık suyunu ilave edin. Kaynatıp pirinci ilave edin. Isıyı düşürüp pirinç tam pişmeden ağzı aralık olarak 10 dakika demlendirin. Pazıyı ekleyin ve yumuşayana kadar 10 dakika daha pişirin. Çorbayı ateşten alın ve karidesleri ekleyin. Taze çekilmiş karabiber ekleyin, sıcak olarak servis edin.