EKS GASTRONOMİ

ARJANTÖY ÇORBASI

ARJANTÖY ÇORBASI



Malzemeler:


1 küçük soğan (ince dilimlenmiş)
2 yemek kaşığı tereyağı
½ adet kereviz
1/2 sap ince pırasa (dilimlenmiş)
1 kutu kuşkonmaz konservesi
Tuz
8 su bardağı et suyu
2 kahve fincanı (60 gr) un
1 su bardağı süt



Yapılışı:


Kuşkonmazların baş kısımlarından 2 parmak genişliğinde kesip garnitür olarak muhafaza edin. Diğer kısımlarını ortadan bölün. Bir tencerede tereyağını hafif kızdırın ve içerisinde kuşkonmaz hariç sebzeleri soteleyin. Kuşkonmazı da ilave ettikten sonra tuzunu ve et suyunu ekleyerek orta ateşte kaynatın. Küçük bir kapta sütle unu iyice karıştırın ve yavaş yavaş kaynayan çorbaya yedirin. 30 dakika kadar kısık ateşte kaynamasını sağlayın ve süzgeçten geçirin. Servis kaselerine bölün. Üzerine ayırdığınız kuşkonmaz başlarından ekleyerek servis edin.

LEVREK DİEPUAZ
4 kişilik
Malzemeler
4 adet levrek filetosu
4 adet jumbo karides
16 adet iç midye
8 adet mantar
1,5 tatlı kaşığı tereyağı
Tuz, taze çekilmiş karabiber
1 çay bardağı beyaz şarap
2/3 su bardağı balık suyu
1 tatlı kaşığı un
1 yumurta sarısı
4 yemek kaşığı krema

Yapılışı
Karidesleri 1 cm büyüklüğünde doğrayın. Mantarları 4’e bölün. küçük bir tencereyi yarım yemek kaşığı tereyağı ile yağlayın. İçerisine balıkları, balıkların üzerine mantarı, iç midye, karides, tuz, karabiber, beyaz şarap ve balık suyunu koyun. Kapağını kapatıp ağır ateşte 7-8 dakika ağır ateşte kaynatarak pişirin. Balıkları süzerek bir güveç kabına aktarın. İçindeki mantar, karides ve midyeleri de üzerine yerleştirin. Un ile tereyağını kavurup kalan balık suyuna ilave edin. 2-3 dakika karıştırarak kaynattıktan sonra krema ve yumurta sarısını da ekleyip yedirin ve ateşten alın. Balığın üzerinde sosu gezdirip önceden ısıtılmış 200 derece fırında birkaç dakika üzeri pembeleşene kadar pişirip çıkarın. Hemen servis edin.

ANANAS SUFLESİ
4 kişilik
Malzemeler
125 gr süt
75 gr un
50 gr tereyağı
4 yumurta sarısı
3 yumurta beyazı
1 kahve fincanı toz şeker
Bir çimdik tuz
1 çay kaşığı vanilya özütü
60 gr suyu süzülmüş ananas konservesi

Yapılışı
Unla yağı bir kabın içinde iyice karıştırın. 5 dakika dinlendirin. Sütü kaynatın; hemen tuz, vanilya ve yağla karışmış unu tel çırpıcı ile çırparak süte ekleyip yedirin. İyice karıştırıp orta ateşte 2-3 dakika kaynatarak pişirin ve ateşten alın. 4-5 dakika dinlendirdikten sonra yumurta sarılarını teker teker ilave edip karıştırarak yedirin. Ananasları susuz vaziyette robotta çekip püre haline getirin. Yumurta sarılı harcın içine ilave edip iyice karıştırın. Yumurta beyazını şekerle beraber mikserde çırparak kar haline getirin. Bir spatula yardımıyla yumurta beyazlı karışımın ilk önce 1/3’ünü sonra geri kalanını diğer karışıma yedirin. Sufle kaplarınızı iyice yağlayıp pudra şekerleyin. Hazırladığınız harcı sufle kaplarına doldurup 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Çıkardıktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis edin.

Share