EKS GASTRONOMİ

KARİDES BİSK

KARİDES BİSK



Malzemeler:


350 g. karides
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
1/2 adet havuç
1 adet kereviz sapı
1 lt su
Limon suyu
1 yemek kaşığı domates püresi
Defne yaprağı
Maydanoz
1/8 bardak tereyağı
1/4 bardak un
2-3 yemek kaşığı konyak
1/4 bardak krema
Tuz
Tane Karabiber



Yapılışı:


Karidesleri kabukları ile haşlayın. Karides suyu hazırlamak için kafa ve kabuklarını ayırın. Ayıklanmış karidesleri ise soğutun. Sıvıyağı geniş bir tencerede kızdırıp karides kafaları ve kabuklarını koyup yüksek ateşte esmerleşene kadar karıştırın. Ateşi ortaya getirip soğanları, havucu ve kereviz saplarını ilave edin. 5 dakika boyunca ara sıra yumuşayana kadar pişirin. Suyu, limon suyunu, domates püresini ve garni demetini ilave edin. Tenceredeki karides suyu kaynadıktan sonra altını kısıp, kapağını kapatıp 25 dakika boyunca ağır ağır kaynatın. Karides suyunu bir kevgirle süzerek kaseye alın ve kevgirde kalanları atın. Tereyağını orta ateşte eritin. Unu ekleyip altın sarısı renk alana kadar kavurun. Konyağı ilave edin ve karides suyunu çırpma teliyle karışım yumuşayana kadar azar azar ekleyin. Tuzunu ve biberini kontrol edin. Ateşi kısıp tencerenin kapağını kapadıktan sonra sık sık karıştırarak 5 dakika kaynatın. Çorbayı temiz bir tencereye süzün. Kremayı ve dilerseniz biraz daha limon suyu ekleyin. Ardından soğutulan karidesleri ekleyip orta ateşte ısınana kadar pişirin. Çorbayı ılıtılmış kaselere paylaştırıp karides ve maydanoz ile süsleyin.